Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
FıkıhSual & Cevap

Dârul Harpte Faiz Alınır mı?

Dârul Harpte Faiz Alınır mı ?

Bir ülke,  hiç bir vakit Hukūk-ı İslâmiyye ile müşerref olamamış  veya müşerref olduktan sonra nauzübillah sonradan  Dîn ve namus düşmanı bedbahtlar eliyle bu ḥuḳūḳ-ı Şerif ibtâl edilmiş, yerine seküler bir nizâmat kâim edilmiş ise mezkûr belde o vakit i’tibariyle  dâru’l harb (dâru’l küfür) hükmünü,  sâkinleride harbî (dâru’l harb vatandaşı)  vasfını alır.

Artık bu ülke hudutlarında, akid yapılan harbî’nin rızası dahilinde,  kat’i surette cebir, hile ve yalan olmaksızın! Ve akdi yapan müslümânın bu alış-verişten kazançlı çıkması şartıyla yapılan her türlü fâizli muamele ile harbînin malını almak Hanefî mezhebine göre câiz olur.

Şayet, fâiz muâmelesi yapılan kimse mü’min harbî (dâru’l harb vatandaşı müslüman) ise alınan fâiz, tenzîhen mekrūh ‘tur.

4 Yorum

  1. Selâmün aleyküm hocam, son cümlede tenzîhen mekrūh yazmışsınız, mubah değil midir? Hangi kaynakta tenzîhen mekrūh yazıyor?

    1. A.selam. İlleti, fâiz muâmelesi yapılan mü’min harbi bu akidden zarara uğramış ve hüküm olarak haram işlemiş olmakla buna sebebiyyet veren diğer mü’min için bu akid tenzihen mekruh olmuştur.

      1. Hocam, harama sebeb olan musluman`in yaptigi amel`in neden tenzihi mekruh oldugunu anlamadim. Yani harama sebep olan seyin de haram olmasi gerekmez mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu